Uncategorized

Svensk musik utomlands

Sverige har under lång tid haft en stor musikexport. I modern tid började det på riktigt med Ola and the Janglers som 1969 hamnade på 92:a plats på Billboard Hot 100 med covern “Let’s dance”. Sedan följde Björn Skifs och Blue Swede, ABBA och Roxette. Ace of Base, Cardigans, E-Type och Robyn slog också stort utomlands. Vad många inte vet är att Sverige dessutom haft en ledande position inom metal-genren med band som kanske inte slagit igenom på utländska radiostationer eller Billboardlistan men ändå har stor betydelse inom sin subgenre. Här hittar vi band som In Flames, Dark Tranquility, At the Gates, Entombed och Amon Amarth, och under 90-talet och även framåt, var Sverige inom Death Metal en av världens största musikexporter. Hammerfall spelar en annan typ av metal och Sabaton har nått väldigt stora framgångar internationellt. På senare dagar kan vi nämna Avicii som en väldigt stor musikexport och efter sin död hedrades han världen över.

Det är då inte bara artister och grupper som slagit internationellt. Låtskrivare och producenter har också satt lilla landet Lagom på världskartan flera gånger om. Denniz Pop kan man inte undgå att nämna. Han föddes 1963 och avled hastigt i cancer 1998. Han började sin bana som DJ på den lokala fritidsgården men fortsatte sedan till Stockholms klubbar. Han var med att bilda SweMix, ett discjockey- och studiokollektiv 1986, och fyra år senare fick SweMix sitt stora genombrott med Dr Albans “Hello Africa”. Ace of Base skickade en demo till Denniz och 1992 lämnade han SweMix eftersom det blev mer popinfluerat än vad övriga SweMix sysslade med. SweMix Music & Publishing såldes senare till BMG och Denniz Pop tillsammans med Tom Talomaa tog då över det och bytte namn till Cheiron. Runt millennieskiftet blev det en av världens mest framgångsrika popstudios.

Denniz Pop skrev låtar och producerade musik åt riktiga superkändisar. Britney Spears och Backstreet Boys känner alla till. Det kända pojkbandet pratar om Denniz Pop i en intervju med Aftonbladet och deras relation till honom.. Efter Pops bortgång dedikerade Backstreet Boys en video till honom, “Show me the meaning of being lonely”, där man kan se en gata uppkallad efter producenten samt “Dennis st” som destinationsskylt på en buss.

Någon annan som betyder mycket för svensk musik utomlands är Max Martin. Han har producerat eller skrivit otaliga hits för superkändisar som Britney Spears, Backstreet Boys, Celine Dion, Bon Jovi, Katy Perry, Justin Bieber, Pitbull och NSYNC bara för att nämna några. Han startade sin bana genom att hoppa av gymnasiet för att spela med sitt band It’s Alive, och bandet skrev på ett kontrakt med Denniz Pop och Cheiron och på den vägen är det. Från att ha hoppat av gymnasiet till att få Polarpriset och bli den mest framgångsrika musikproducenten i världshistorien.

Drömmer man själv om att slå igenom, eller få utöva sin hobby riktigt ordentligt så kan man behöva se om sin ekonomi lite först. Ett första steg är att samla alla lån och krediter man har på ett ställe och frigöra lite pengar för att sedan kunna leva ut sin dröm.