Musik

Red Hot Chili Peppers – ett av världens mest framgångsrika rockband

Red Hot Chili Peppers blev invalda i Rock and Roll Hall of Fame år 2012, och det med rätta; de är ett av de mest framgångsrika rockbanden någonsin, och ett av världens bäst säljande band, oavsett genre. De har nominerats till 16 Grammisar och vunnit 6 av dem, och de håller flera rekord på Billboardlistan Alternative Songs: flest topplaceringar (13 stycken), flest sammanlagda veckor som nummer ett (85 veckor) och flest topp 10-låtar (25 stycken, vilket är fler än U2).

En anledning till deras enorma framgångar är onekligen att de har ett unikt sound, som de har arbetat fram genom åren. Red Hot Chili Peppers musik kategoriseras ofta som alternativ rock, men sanningen är att de har en helt egen stil som närmast kan sägas vara en kombination av rock, funk och psykedelisk rock. Typiskt för Red Hot Chili Peppers är till exempel basisten Fleas basriff.

Flea, eller Michael Balzary som han egentligen heter, är tillsammans med sångaren Anthony Kiedis de två medlemmar som har varit med längst i gruppen – från att den grundades år 1983 fram tills idag. Även bandets nuvarande trummis, Chad Smith, har varit med i gruppen i princip från början – ända sedan 1988. Gitarristen i bandet har varit mer flytande – den gitarrist som var med längst var John Frusciante, som först spelade med Red Hot Chili Peppers mellan 1988 och 1992, och därefter igen mellan 1998 och 2009. Den nuvarande gitarristen, Josh Klinghoffer, tog över när Frusciante lämnade gruppen, och har således spelat med bandet från 2009 och fram till idag.

Bandet bildades som sagt år 1983, av Kiedis, Balzary, Hillel Slovak och Jack Irons, som alla fyra gick i samma klass i high school. Deras första spelning, under namnet Tony Flow and the Majestic Masters of Mayhem, var som förband till Gary and Neighbor’s Voices, och publiken bestod av ungefär 30 personer. Den nybildade gruppen improviserade musiken under spelningen, medan Kiedis rappade en dikt han själv skrivit. På detta sätt har bandet verkligen hållit sig till sina rötter, då de än idag, inför en publik på hundratusentals personer, brukar spela improvisationssessioner, då gruppen bara jammar tillsammans en stund.

Något annat som är karakteristiskt för bandet är att de älskar att klä ut sig i galna kläder när de ska fotograferas. Det går knappt att hitta en bild på bandet där de inte gör något knasigt. Det gör att de är mycket tacksamma att klä ut sig till, eftersom man ganska enkelt kan hitta kläder som efterliknar någon av bandets egna galna utklädnader. Om du letar efter maskeradkläder ska du gå in på Partykungen.se, där du hittar alla peruker och kläder du kan tänkas behöva för att efterlikna en medlem ur Red Hot Chili Peppers.

Tack vare att Red Hot Chili Peppers har varit aktiva under så många årtionden, och hela tiden skapat ny musik, har de fått nya fans i varje generation. På en spelning med Red Hot Chili Peppers ser man därför alltifrån 60-talister (som var unga när Red Hot Chili Peppers startade sin karriär) till människor födda efter millennieskiftet. Det de alla har gemensamt är att de älskar Red Hot Chili Peppers.