Uncategorized

ABBA – det svenska musikundret

ABBA är en av Sveriges största exportsuccéer inom musikbranschen och trots att de var aktiva för över 30 år sedan spelas deras musik fortfarande och många fans hoppas att bandet ska återförenas.

Om du älskar musik och drömmer om att bli lika känd som ABBA finns det flera olika sätt att nå dina mål. Genom att lära dig spela ett instrument eller ta sånglektioner har du möjlighet att starta ett band och spela tillsammans med andra. Det finns många musikutbildningar på högskolenivå men eftersom de ofta är mycket populära kan de vara svåra att komma in på utan höga betyg. Genom att göra högskoleprovet 2019 har du möjlighet att komma in på den musikutbildning du är intresserad av men som dina betyg inte räcker till för. Högskoleprovguiden hjälper dig med dina förberedelser inför provet så att du kan nå ett bra resultat.

ABBA – en historisk popgrupp

ABBA är en av världens största band genom tiderna och har nått framgångar över hela världen. De hade sin storhetstid under 70-talet och början av 80-talet och 1974 vann de Eurovision Song Contest med låten “Waterloo”. ABBA var den första popgruppen från Norden att nå riktigt stora framgångar i den engelskspråkiga delen av världen. Gruppen splittrades 1982 och sedan dess har deras medlemmar varit aktiva inom musikbranschen med egna projekt. Många fans drömmer om att ABBA ska göra en comeback men än så länge har den inte blivit av även om medlemmarna har sagt att de ska göra musik tillsammans igen.

Medlemmarna i ABBA

Namnet ABBA kommer från den första bokstaven i medlemmarnas förnamn, d.v.s. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Innan gruppen bildades kände Björn och Benny varandra och arbetade ihop men det var när de tillsammans med sina flickvänner Agnetha och Anni-Frid bildade ABBA som det stora genombrottet kom. Agnetha och Anni-Frid hade båda tidigare haft var sin solokarriär som musikartister. 1973 deltog gruppen i Melodifestivalen med låten “Ring ring (bara du slog en signal)” och kom på tredje plats. Låten blev populär och såldes mycket och spelades i radio men det riktigt stora genombrottet kom ett år senare med Waterloo. Under flera år fortsatte ABBA att spela in musik och turnera men i början av 80-talet gick de skilda vägar. När de slutade hade också båda kärleksparen gått skilda vägar privat.Trots uppbrottet fortsatte medlemmarna inom musikbranschen med stora framgångar även om ingen på egen hand nått lika stor spridning som med ABBA. De har fortsatt att spela in musik och Benny Andersson har en egen orkester som han fortfarande turnerar med då och då.

ABBA är ett unikt band och har till och med fått ett museum uppkallat efter sig. På ABBA-museet i Stockholm hittar du en utställning med musik, scenkläder och allt annat som är förknippat med ABBA.